Заврши истражувањето на западната некропола и на продавниците и работилниците од плоштадот на Стоби

Петар Печков

На археолошкиот локалитет Стоби завршени се два проекти,  археолошко истражување на Западна некропола во Стоби и археолошко истражување и конзервација на архитектонските остатоци на продавниците и работилниците зад Полукружниот плоштад .

Со првиот проект, истражувањето на западната некропола, истражени се  15 погребувања кои припаѓаат на првата половина на 1 век од н.е. Формите на погребување кои биле откриени се типични за подоцниот августовски период, во форма на вкопани, ритуално спалени јами, во кои биле погребани кремирани покојници заедно со нивните гробни дарови, оставени за да им се најдат на покојниците во задгробниот живот.  

Со вториот проект кој се работел на продавниците и работилниците зад плоштадот во Стоби,   биле доистражени предвидените две простории. Истражувањата дале богат нумизматички материјал од крајот на 6 век од н.е., потврдувајќи ја веќе познатата хронолошка слика за овој комплекс. По завршувањето на археолошките истражувања, биле подложени на конзерваторски третман ѕидовите кои не беа опфатени во претходната кампања во 2018.

И двата проектиреализирани со  финансии од годишната програма на Министерството за култура.

Поврзани »

Квалитет на воздухот во Велес

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

  • да
  • не
Резултати